SQL en SQL Server

Wat is het verschil tussen SQL en SQL Server?

 

SQL is de algemene programmeertaal die is ontstaan met de uitvinding van relationele databases. Alle database leveranciers gebruiken dezelfde basis. Daardoor is het relatief eenvoudig om de programmeertaal van een andere database te leren. SQL Server is het vlaggenschip van Micosoft op het gebied van databases en data management voor Analytics. Onder SQL Server draaien vele producten zoals Reporting Services (SSRS), Integration Services (SSIS) en Analysis Services (SSAS).

SQL

SQL is een programmeertaal speciaal ontworpen voor databases. Met deze taal kunnen data worden opgeslagen en worden opgevraagd. Hier staan enkele nuttige links over SQL:

  • SQL Zoo heeft uitstekende interactieve tutorials die zowel geschikt zijn voor beginners als gevorderden.

  • De Try-SQL cursus van Code School is een beginnerscursus SQL waarin wordt uitgelegd hoe databases werken en hoe ze bewerkt kunnen worden. Dit leggen ze uit met behulp van videos en interactieve opdrachten.

  • SQL Problems and Solutions is een online interactief tekstboek met veel handige voorbeelden. Met een gratis account is het ook mogelijk om zelf queries te runnen.

 

SQL Server

Er zijn verschillende varianten van SQL ontwikkeld. Microsoft SQL Server is een van de meest gebruikte databasetalen. Andere bekende zijn Ocacle en MySQL.

Dit is een lijst met nuttige links over Microsoft SQL Server:

  • Microsoft heeft een eigen Best Practices pagina waarop white papers met tips staan van experts werkzaam bij Microsoft.

  • Pinal Dave van SQL Authority schrijft dagelijks interessante artikelen over SQL.

  • John Sansom heeft ook een interessante blog met veel SQL Server informatie.

  • Een verzameling van handige tips staat op SQL Skills.

  • Een blog van onszelf over de nieuwe functies van SQL Server 2016.

Magic Quadrant Gartner

Hieronder staat de Magic Quadrant van Gartner voor Data Management Solutions for Analytics:

SQL en SQL Server

 

Decisive Facts B.V.
Tel: +31 6 512 818 72
E-mail: info@decisivefacts.nl

Decisive Facts