Het openbare bestuur van de toekomst
neemt transparante besluiten
op basis van feiten
Periodiek doen we onderzoek naar maatschappelijk relevante onderwerpen op basis van open data. We zijn politiek onafhankelijk. Hiernaast staat waarom we denken dat journalisten, adviseurs en politici meer gebruik moeten maken in hun oordeelsvorming en besluitvorming.
Met data impasses doorbreken
Digitalisering is een technologische revolutie. Dus verandert het ook besluitvormingsprocessen. Met data dring je door tot in de poriën van de effecten van beleid. Data houdt ons een spiegel voor. De werkelijkheid blijkt namelijk veel complexer dan een arm/rijk of een goed/fout discussie. Data doorbreekt zo dogma’s, het corrigeert onjuiste beelden en helpt om tijdig bij te sturen.
Open data biedt kansen aan nieuwe spelers en inzichten
Nu de overheid meer data gestructureerd beschikbaar stelt kunnen adviseurs, onderzoeksjournalisten en geïnteresseerden nieuwe inzichten laten zien die anders verborgen zouden blijven. Dat biedt een fantastische kans voor beleidsmakers die dat zien.
Onafhankelijke journalistiek gebaat bij inzichten uit data
Journalistiek kent vaak een vast stramien: interviews met mensen op straat, een snelle enquête en een gesprek met een expert. Door meer te varen op feitelijk onderzoek, kunnen journalisten veel onafhankelijker opereren ten opzichte van experts en bestuurders. Bellingcat laat zien dat feitelijke journalistiek veel toegevoegde waarde heeft.
Aanmoedigen van jonge dataspecialisten
We hebben helaas het nodige jonge data-talent zien afhaken in het publieke domein. Ze hebben vaak echt passie voor de publieke zaak. Maar zij ervaren dat bestuurders data vaak lastig vinden, omdat die geen rekening houdt met hun positie in de polder of met een eerder ingenomen stelling. Voor de toekomst van Nederland moet deze jonge generatie een kans krijgen om het publieke domein transparanter, toegankelijker en beter betaalbaar te maken.