on juni 28, 2014 Financiële dienstverleners, Inspiratiesessie, Publiek Domein, Transport en logistiek with 0 comments

 

Voorkom dat Business Intelligence projecten mislukken

Er wordt veel over Big Data en Business Intelligence (BI) gesproken. Een wondermachine voor het eenvoudig opvoeren van opbrengsten of het besparen van kosten. Business Intelligence projecten worden echter vaak verkeerd aangevlogen. Daarom worden de voordelen niet omgezet in klinkende munt. Dit heeft verschillende oorzaken.

data_dump

Van sturing op vuistregels naar datagedreven besluitvorming

Ten eerste neemt een aanzienlijke groep managers en bestuurders beslissingen op basis van intuïtie en vuistregels. Op zich prima, al zitten er wel risico’s aan. Beslissen met (big) data is fundamenteel anders. Een analyse die uitgaat van feiten trekt zich weinig aan van bestaande beelden, vuistregels en politieke gevoeligheden. Fact-based decision making betekent dus dat beslissers en medewerkers de manier van het nemen van beslissingen moeten aanpassen.

Focus op gebruikers en niet op techniek

Een ander groot probleem is dat tussen afdelingen vaak grote verschillen bestaan, ook al wordt er met dezelfde systemen gewerkt. Verschillen in visie, vastlegging van gegevens en werkprocessen. Een BI systeem als breekijzer om de verschillen tussen afdelingen op te lossen is gedoemd te mislukken. Om toch iets met Big Data te doen wordt regelmatig opportunistisch begonnen met de implementatie van BI tools op basis van gelikte presentaties en succesverhalen. De focus ligt dan niet op de eindgebruikers, maar op het inlezen en koppelen van alle mogelijke data die interessant zou kunnen zijn.

Datakwaliteit is zeer belangrijk bij Business Intelligence

Daarbij komt kijken dat de data meestal inconsistent is of er gaten in zitten. Om meters te maken en gebruikers niet lastig te vallen, wordt gebruik gemaakt van algoritmes om data automatisch te schonen. Deze algoritmes worden in de tijd steeds complexer en geven gebruikers een perfect argument om het BI-systeem niet te gaan gebruiken: de data klopt niet. Gebruikers die niet willen meedoen, mailen lijstjes rond met evidente fouten van de automatische schoning. Het duurt dan niet lang voordat het beeld ontstaat dat de uitkomsten onbetrouwbaar zijn.

Business Intelligence kan in de ogen van gebruikers Excel moeilijk verslaan

Tenslotte zijn er fantastische BI tools op de markt die de organisatie doen veranderen in een op data gedreven krachtcentrale. Vaak worden beslissers verliefd op het tool, kopen het, en onderschatten de kosten die samenhangen met het trainen van hun werknemers. In de praktijk blijken veel medewerkers verknocht te zijn aan de eigen rapportages.

Een succesvolle Business Intelligence implementatie vereist tactisch handelen

Een implementatie van BI is geen systeemimplementatie. Het grijpt in op de manier van het nemen van beslissingen. Verder speelt tactiek een belangrijke rol: het betrekken van bestaande gebruikers en het opnemen van bestaande rapportages in de oplossing. Ook moet het actueel houden van kerngegevens een hoge prioriteit krijgen. De winst die zo te behalen valt, is vele malen groter dan het voordeel van één BI-tool tot een ander.

Add comment

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Decisive Facts