Power BI als interactief rapportagetool

Wat is Power BI?

Power BI is een programma van Microsoft om data op een interactieve en toegankelijke manier mooi grafisch weer te geven. Dit wordt ook wel Business Intelligence genoemd. Het is zeer waarschijnlijk dat Power BI naast Excel een steeds belangrijker tool wordt voor eindgebruikers. In de video hiernaast wordt kort uitgelegd wat Power BI is.

Voorbeeldrapport met Power BI

Wilt u weten hoe een rapport er uit ziet? Klik dan hier voor een rapport over de verwachte ontwikkeling van energielabels van corporatiewoningen. Een Power BI rapport is interactief. Door te klikken in tabellen of grafieken passen alle gerelateerde gegevens automatisch aan.

Introductievideo

Trends in data visualisatie

QlikView, Tableau en Microsoft

Op het vlak van weergeven van data zijn grote ontwikkelingen gaande. Met de opkomst van QlikView (Beurswaarde: circa 3 mrd euro) en Tableau (Beurswaarde: circa 7 mrd euro) zijn tools als Cognos en Business Objects naar de achtergrond gegaan. In 2015 heeft Microsoft (Beurswaarde 500 mrd) besloten om een eigen tool te ontwikkelen dat concurreert met bovengenoemde vernieuwende producten: Power BI.

De snelle opkomst van Power BI

In korte tijd heeft Power BI zich heel snel ontwikkeld. Microsoft heeft heel zwaar geïnvesteerd in dit nieuwe tool. Iedere maand is er een nieuwe release met vele nieuwe functies. Gebruikers kunnen stemmen welke nieuwe functionaliteit wordt ontwikkeld. Dus er is een heel grote actieve gebruikersgroep. De desktop versie van Power BI is gratis. Het is dus niet verwonderlijk dat het aantal gebruikers zeer snel toeneemt.

Power BI staat bovenaan in het Magic Quadrant

Gartner geeft ieder half jaar een studie uit naar de beste leveranciers van software. Bij Business Intelligence software staat Microsoft inmiddels als beste. Tableau scoort qua functionaliteit even hoog als Microsoft. Maar Microsoft heeft een meer complete visie. Het heeft ook veel diepere zakken om de visie te vertalen in betere toepassingen.

Power BI leren is dus een slimme zet

Als je regelmatig met data werkt, is het dus heel verstandig om te beginnen om Power BI te gaan leren.

Gartner Magic Quadrant

Decisive Facts