Cases Decisive Facts

 

Onze motivatie om cases te publiceren

Periodiek doen we studies naar maatschappelijk relevante onderwerpen op basis van open data. We zijn politiek onafhankelijk. Wel zien we dat journalisten, adviseurs en politici nog onvoldoende gebruikmaken van data in hun oordeelsvorming en besluitvorming. Hieronder staat onze motivatie om cases te publiceren.

1. Met data impasses doorbreken

Digitalisering is een technologische revolutie. Het is ook meer: het verandert besluitvormingsprocessen. Met data dring je door tot in de poriën van de effecten van beleid. Data houdt beleidsmakers een spiegel voor. De werkelijkheid blijkt namelijk veel complexer dan een arm/rijk of een goed/fout discussie. Data doorbreekt dogma’s, corrigeert onjuiste beelden en helpt om tijdig bij te sturen.

2. Open data biedt kansen aan nieuwe spelers en inzichten

Nu de overheid meer data gestructureerd beschikbaar stelt, kunnen adviseurs, onderzoeksjournalisten en geïnteresseerden nieuwe inzichten laten zien die anders verborgen blijven. Dat is een goede zaak. Want het publieke domein is van ons allemaal.

3. Onafhankelijke journalistiek gebaat bij inzichten uit data

Journalistiek kent een vast stramien: interviews met mensen op straat, een snelle enquête en een gesprek met een expert. Vragen hierbij zijn: hoe selecteer je mensen op straat? wie laat je aan het woord als expert? Bellingcat laat zien dat feitelijke journalistiek veel toegevoegde waarde heeft.

4. Aanmoedigen van jonge dataspecialisten

We hebben helaas het nodige jonge data-talent af zien haken in het publieke domein. Ze hebben wel passie voor de publieke zaak. Maar lopen voor hun gevoel op tegen een muur van onbegrip. We hopen dat de kennis en kunde van deze jonge generatie een kans krijgt om het publieke domein transparanter, toegankelijker en beter betaalbaar te maken.

 

Cases in het publieke domein

De case Benchmark Mobiliteit gaat om steden te vergelijken ten aanzien van reistijden met auto, OV en fiets. Op basis van de BAG en Google Maps. Meer lezen…

Met de case Amsterdamse sociale woningen analyseren we de effecten van het gevoerde beleid. We gebruiken hiervoor open data van BAG, AFWC en scraped data. Meer lezen…

Pieter Omtzigt doorziet effect beleid

Jan van de Beek: de worsteling met onwelgevallige feiten

 

Decisive Facts B.V.
Tel: +31 6 512 818 72
E-mail: info@decisivefacts.nl
Decisive Facts