Nieuwe features in SQL Server 2016

on mei 30, 2016 Business Analytics As a Service, Financiële dienstverleners, Publiek Domein, Transport en logistiek with 0 comments

Recentelijk zijn we actief in de weer gegaan met de nieuwste installatie van SQL Server, SQL Server 2016. Naast dat de performance is verbeterd, zijn er ook tal van nieuwe, interessante, functies toegevoegd. Welke functies dit zijn en hoe we deze voor u als klant kunnen aanwenden zal ik hieronder vertellen.

Met de integratie van R overbrugt SQL Server de werelden van Databases en Data Science

Nu vraag je je vast af, wat is R? R is een programmeertaal, ontworpen voor statistische bewerkingen, die over de hele wereld gebruikt wordt. Door datawetenschappers het meest gebruikte programma en wordt gesteund door een levendige en getalenteerde gemeenschap. De reikwijdte van R is groot en er zijn toepassingen voor te vinden in exacte wetenschappen als sterrenkunde, scheikunde en natuurkunde, maar ook in meer toegepaste gebieden als business, financiering en meer. Een bedrijf  dat zich focust op het ontwikkelen van open source en open-core versies van R is Revolution Analytics. Microsoft heeft ingezien dat tegen een gratis tool als R niet te concurreren is en heeft vorig jaar Revolution Analytics overgenomen. Door de overname van Microsoft is het nu voor het eerst mogelijk om R te gebruiken binnen SQL Server, wat helpt bij het uitvoeren van statistische analyses. Hierdoor hoef je niet eerst de data te exporteren naar R, vervolgens je analyse uit te voeren en daarna weer te importeren in R, wat een gigantische verbetering in efficiëntie betekent.

1

Always Encrypted

Doordat er steeds meer gegevens worden vastgelegd, wordt er ook meer gevoelige data bewaard. Deze data moet goed beveiligd worden. Echter, steeds vaker komt er aan het licht dat de beveiliging van databases niet aan de verwachting voldoet. Bij de beveiliging van data spelen meerdere factoren een rol, maar één daar van is de encryptie van de data. Bij de encryptie van data worden de gegevens op basis van een bepaald algoritme versleuteld, waardoor je er alleen met de sleutel nog bij kunt. Dit kan bijvoorbeeld een wachtwoord zijn. Tot op heden ontbrak er in SQL Server de mogelijkheid om dit aan de kant van de gebruiker te doen. Met Always Encrypted heeft de gebruiker controle over wie er toegang heeft tot zijn of haar vertrouwelijke data. De sleutel wordt nooit aan de kant van de server opgeslagen. Zo kun je ’s nachts dus rustig slapen, wetende dat je vertrouwelijke data veilig staat opgeslagen in de cloud, uit het zicht van de cloud leverancier.

Dynamic Data Masking

Binnen een bedrijf heb je te maken met werknemers met verschillende verantwoordelijkheden en permissies, waarbij sommige werknemers toegang nodig hebben tot vertrouwelijke data. Dynamic Data Masking beveiligt vertrouwelijke data, zodat sommige mensen het kunnen zien en anderen een gecensureerde versie zien. Stel je voor dat je de creditcard gegevens van je klanten verzamelt, maar je wil er zeker van zijn dat je helpdesk staf alleen de laatste 4 nummers kan zien. Door Dynamic Data Masking juist in te stellen, kun je regels opstellen, waarbij ongeautoriseerde gebruikersnamen alleen de laatste 4 nummers kunnen zien en geautoriseerde gebruikersnamen alle informatie kunnen zien.

2

Row Level Security

Niet iedereen heeft toegang nodig tot dezelfde data. Zo hoeft een zuster die op woensdag werkt, niet het dossier te zien van patiënten die van maandag tot dinsdag in het ziekenhuis hebben gelegen. Het kan ook zijn dat niet iedereen de data mág zien. De oplossing hiervoor is Row Level Security. Dit legt automatisch een filter op de resultaten die worden weergegeven bij het aanroepen van dit object, afhankelijk van de gebruiker. Het lijkt dus een beetje op Dynamic Data Masking, maar dat gaat over afschermen van gevoelige data, en dit gaat over het volledig weglaten van bepaalde data.

Al met al zijn dit functies die niet alleen voor ons heel interessant zijn, maar ook voor u. We zijn dan ook erg blij met dit nieuwe pakket!

 

 

Add comment

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Decisive Facts