Analisten-analyse van Decisive Facts

on maart 4, 2015 Financiële dienstverleners, Inspiratiesessie, Publiek Domein, Transport en logistiek with 0 comments

Analisten-analyse

De zoektocht naar de beste werknemers, “The war for talent.” Deze kreet kan nu ook geplakt worden op data analisten, data scientists en marketing database analists. Het aantal vacatures stijgt snel voor Big Data en Data Analytics. Heel veel managers worden zich langzamerhand bewust van de mogelijkheden binnen deze vakgebieden. Deze ontwikkeling negeren kan alleen op eigen risico, maar lukraak wat vragen is wellicht nog riskanter.

Vanaf het begin is Decisive Facts actief in de Big Data en Data Analytics sector. In lijn met onze analysetraditie hebben we het groeiend aantal data-analisten-vacatures eens aan een analyse onderworpen. We hebben daartoe zo’n 70, op 31 januari openstaande, vacatures in Nederland onderzocht.

De gevraagde combinatie van hard skills, soft skills en ervaring is weinig realistisch

Het overkoepelende beeld van de geanalyseerde vacatures is dat gezochte medewerkers erg veel moeten kunnen: werken met databases, eisen en wensen opstellen, in staat zijn om alle mogelijke analyses uit te voeren, dit effectief terug te kunnen koppelen en tenslotte ook de resultaten moeten kunnen implementeren in de business. Dit vinden wij weinig realistisch. Wij laten graag zien waarom.

Gevraagde hard skills zijn vooral SQL en analyse pakketten

 

In Figuur 1 staat hoe vaak om een bepaalde “hard skill” (zoals SQL, SPSS of Excel-vaardigheid) wordt gevraagd. Geclusterd naar type kennis valt op dat deze vacatures vragen om:

  1. Alleen SQL-kennis (37%)
  2. Alleen analyse software (18%)
  3. Een combinatie van SQL-kennis en analyse software (31%)
  4. Noch SQL-kennis noch analyse software (14%)

Figuur 1
Analisten-analyse

Het grote percentage (68%) vacatures dat vraagt om databasekennis laat zien dat bedrijven vooral op zoek zijn naar mensen die hun data kunnen verwerken, en iets minder het belang inzien van de analysevaardigheden die op die data uitgevoerd moeten worden. Dit leidt ons tot de conclusie dat managers nog een wat onscherp beeld van Big Data en Data analytics hebben.

Communicatieve teamplayers die out-of-the-box kunnen denken

Analisten-analyse

 

Naast voor de hand liggende eigenschappen als analytische vaardigheden leggen de vacatureteksten sterk de nadruk op eigenschappen en attitudes die je niet zo 1-2-3 zou verwachten bij IT-gerelateerde beroepen.

Nagenoeg alle vacatures vragen expliciet om medewerkers die communicatief vaardig en teamplayers zijn, die beschikken over advies- en presentatievaardigheden én die out-of-the-box kunnen denken.

In de wordcloud hiernaast zijn de gevraagde soft skills weergegeven.

Vooral banen voor midden tot eind twintigers

37% van de vacatures vraagt niet expliciet om een bepaald ervaringsniveau: dit is in lijn met een relatief nieuw vakgebied. Daaruit concluderen we dat veel bedrijven nog zoekende zijn en nog geen vastomlijnd beeld hebben van wie er nodig is.

 

Slechts 1% van de vacatures vraagt naar ervaren medewerkers (meer dan 7 jaar ervaring). We maken daaruit op dat data-analyse en big data nog niet als een op zichzelf staand vakgebied wordt gezien door leidinggevenden. Meer iets dat onder hun inhoudelijke supervisie valt.

Er wordt veel gevraagd van mensen met weinig ervaring: er zit nagenoeg geen verschil in de gevraagde competenties voor juniors met 0-3 jaar ervaring en mediors met 3-7 jaar ervaring. Database-ervaring en ervaring met analysepakketten voert de boventoon. Alleen het aantal gevraagde skills ligt hoger bij mediors.

De categorie vacatures waarbij níet een bepaald aantal jaren ervaring wordt gevraagd is veel diverser en richt zich op een voor een bepaalde functie toegespitste skills set zoals ervaring met SAP, Hadoop of Java.


Analisten-analyse

Eén data analist maakt nog geen zomer

Wat is een data analist? Een groeiend aantal bedrijven en managers onderkent dat Big Data en Data Analytics onderwerpen zijn die nu moeten worden opgepakt. Wat opvalt is dat managers die deze vacatures uitzetten lijken te worstelen met wat Big Data precies voor ze kan betekenen. En wat een data-analist tot een goede data-analist maakt.

Hebben we een realistisch beeld van data analisten? Het beeld dat naar voren komt is dat van een schaap met vijf poten. Onze ervaring leert dat iemand die heel goed is met data vaak niet excellente communicatieve vaardigheden heeft. En vice versa. Een team van complementaire specialisten is daarom effectiever dan één medewerker.

Wat is nodig in een Data Analytics project? Een succesvolle big data oplossing bevat minimaal de volgende elementen:

  1. Een scherpe probleemanalyse waar business kennis voor nodig is.
  2. Betrouwbare en onderling vergelijkbare gegevens. Consistente vastlegging van data binnen een organisatie is daarvoor essentieel. Kennis van processen is daarvoor cruciaal.
  3. Het vinden van de juiste analysemethode die aansluit bij het absorptievermogen van een organisatie.
  4. Rapportages en sturingsmechanismen die begrepen worden door medewerkers op de werkvloer.
  5. Een datagedreven cultuur. Hier is training en coaching van (oudere) managers voor nodig.

 

Een succesvolle uitvoering van deze stappen vereist een team met overlappende expertisegebieden. Zo’n apart analytics team is voor de meeste bedrijven (nog) niet kosteneffectief in te zetten. Maar de keuze van organisaties om data-analisten in bestaande afdelingen in te passen, lijkt een oplossing waar noch het bedrijf noch de analist optimaal van gaan profiteren.

 

Add comment

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Decisive Facts